1. خانه
  2. /
  3. مقالات
  4. /
  5. مقایسه تاپ دان بتنی با فلزی

مقایسه تاپ دان بتنی با فلزی

در بررسی این مقاله می‌توان این نتیجه را گرفت که بسته به سیاست کارفرمای محترم مبنی بر اجرای سریع‌تر یا در نظر گرفتن بعد اقتصادی کدام روش اجرا به صلاح وی خواهد بود

تاپ دان فلزی

اگر بخواهیم از بعد اقتصادی تاپ دان را در حالت بتنی با فلزی مقایسه کنیم، با در نظر گرفتن عواملی که در ادامه توضیح داده می‌شود، در مجموع می‌توان گفت تاپ دان بتنی صرفه اقتصادی بیشتری دارد.

این مقایسه را به دو بخش مقایسه از نظر دستمزد نیروها و مقایسه از نظر نوع مصالح مصرفی تقسیم می‌کنیم.

از نظر دستمزد نیروها جهت اجرای تاپ دان، روش تاپ دان فلزی هزینه کمتری به دلایل زیردارد:

دستمزد نصب ستون‌ها در تاپ دان فلزی کمتر از تاپ دان بتنی می‌باشد، زیرا ستون‌های بتنی نسبت به فلزی جزئیات بیشتری دارند و به نیروهای متخصص‌تر نیاز دارند و به همین جهت دستمزد نیروهای کار در بتنی بیشتر است.

هزینه اجاره جرثقیل در تاپ دان فلزی، ارزان‌تر از تاپ دان فلزی است زیرا در تاپ دان بتنی وزن ستون‌ها تقریبا ۳ برابر وزن ستون‌های فلزی است.

همچنین حفاری چاه‌ها هم به دلیل اینکه درتاپ دان فلزی حدودا به ابعاد 1*1 می‌باشد درحالیکه در تاپ دان بتنی 1.5*1 می‌باشد(پس مساحت حفاری در بتنی بیشتر است)، ارزان‌تر می‌باشد.

به دلیل اینکه در سازه فلزی اجرا و نصب ستون‌ها نیاز به تخصص ویژه‌ای ندارد، پیمانکاران بیشتری توانایی انجامشان را دارند و همچنین به دلیل اینکه ابعاد ستون‌ها درتاپ دان فلزی کمتر است و ستون‌ها لاغرتر هستند، امکان مانور ماشین آلات راحت‌تر است و در نتیجه سرعت اجرا بالاتر می‌رود.

اما نکته قابل توجه این است که مصالح سازه فلزی به میزان قابل توجهی گران‌تر از سازه بتنی می‌باشد. به عنوان مثال درتاپ دان فلزی در هر مترمربع زیربنا حدود 120 کیلوگرم آهن نیاز است درحالیکه در سازه بتنی در هر متر مربع حدود 60کیلوگرم میلگرد نیاز است (یعنی در این بخش، هزینه نصف می‌شود) و در مصرف بتن سازه بتنی، اندکی بیشتر است، به طور دقیق‌تر می‌توان گفت در هر متر مربع زیربنا در سازه بتنی حدود 0.35 متر مکعب و در سازه فلزی حدود 0.2 متر مکعب بتن مصرف می‌شود اما از طرفی هم چون در تاپ دان بتنی میزان مصرف میلگردهایمان نصف می‌شود و با توجه به گران‌تر بودن ورق‌های آهنی مورد مصرف در سازه فلزی نسبت به میلگردهای مصرفی سازه بتنی (یعنی قیمت مصالح مصرفی سازه فلزی و بتنی باهم متفاوت است)، در مجموع در این زمینه سازه بتنی ارزان‌تر از سازه فلزی بوده و ملاحظه اقتصادی بیشتری برای کارفرما ایجاد می‌کند.

با ذکر مثال یک پروژه، توضیحات را در رابطه با مقایسه زمانبندی پروژه ادامه می‌دهیم: به عنوان مثل زمینی به مساحت 500متر مربع را که دارای 25عدد ستون می‌باشد را فرض کنید. این پروژه را در دوحالت با عمق بیش از 12متر و عمق کمتراز12 متر، بررسی می‌کنیم:

در سازه فلزی امکان اجرای کل اسکلت پس از نصب ستونهای تاپ دان فراهم می‌باشد، در حالی که در سازه بتنی طبقات به صورت جداگانه اجرا می‌شوند و زمان بیشتری احتیاج دارد. بنابراین در مجموع اجرا با تاپ دان فلزی سریع‌تر از تاپ دان بتنی خواهد بود.

 

در حالتی که عمق گود پروژه بیشتر از 12 متر باشد، زمانبندی کلی پروژه در سازه بتنی حدود 2 ماه و در سازه فلزی حدود 1ماه پیش بینی می‌گردد.

از آنجایی که عمق گود بیش از 12 متر است، ستون‌های بتنی در دو قطعه ساخته شده و مونتاژ آن در محل پروژه زمانبر خواهد بود.

اما درحالتی که عمق گود کمتر از 12 متر باشد، از نظر زمانبندی اجرای پروژه، سازه بتنی و سازه فلزی تفاوت چندانی باهم نخواهند داشت.

درآخر باتوجه به مطالب ذکرشده، می‌توان این نتیجه را گرفت که بسته به سیاست کارفرمای محترم مبنی بر اجرای سریع‌تر یا در نظر گرفتن بعد اقتصادی کدام روش اجرا به صلاح وی خواهد بود.

مقالات مرتبط

فهرست