در این مقاله انواع روشهای تاپ دان از جمله تاپ دان فلزی، تاپ دان بتنی و تاپ دان ترکیبی را بررسی میکنیم
در هر سه روش زیر، مراحل اجرا به صورت تاپ دان صورت میگیرد و تفاوتشان در نوع مصالح و اتصالاتشان میباشد.
در هر سه روش زیر، مراحل اجرا به صورت تاپ دان صورت میگیرد و تفاوتشان در نوع مصالح و اتصالاتشان میباشد.
در این روش، ستونها به صورت ترکیبی از فولاد و بتن ساخته میشود و ظرفیت جذب انرژی و شکل پذیری بالایی دارند و به دو حالت SRC و CFT ساخته و اجرا میشوند.
در روش SRC ، مقطع متشکل از یک تیر ورق باکس یا تیرآهن بال پهن بصورت مدفون در هسته ستون بتنی مسلح میباشد. لذا استفاده از این روش دارای هزینه ای مجزا بابت تهیه مقاطع فلزی مدفون در ستون خواهد بود. روش SRC مناسب گودهای عمیق و با تعداد طبقات روسازه بیش از ۱۵ طبقه میباشد. به این دلیل که ابعاد ستونها در اینگونه ساختمانها بسیار بزرگ بوده و نصب آن به صورت پیش ساخته نیازمند جرثقیل های بسیار سنگین خواهد بود.
در روش SRC جهت تکمیل مقطع ستون لازم است در هر طبقه منفی، ستونها نیز به کمک وصله کوپلینگ آرماتوربندی شده و قالب بندی و سپس بتن ریزی گردند که خود منجر به افزایش عملیات اجرایی در هر طبقه منفی، کاهش سرعت اجرا و بالا رفتن دستمزد اجرای طبقات زیرزمین خواهد شد.
در روش SRC با توجه به اینکه ضروریست در هر طبقه منفی ستونها وصله شوند کیفیت تمام شده ستونهای اجرا شده و همچنین دیوارهای حائل به مراتب پایینتر از ستونهای پیش ساخته بتنی خواهد بود. ضمن اینکه قالب بندی دیوارهای حائل به صورت یکپارچه با ستونها پیرامونی صورت میگیرد که نیازمند مهار بیشتری برای کنترل قالب در زمان بتن ریزی میباشد.
این روش انحصارا مناسب گود با یک یا دوطبقه منفی میباشد. در روش تاپ دان بتنی درجا ابتدا محل ستون حفاری شده و ریشههای ستون داخل شمع قرارداده میشود و بعد از بتن ریزی شمع زیرستون، ستون به صورت درجا قالب بندی و بتن ریزی میگردد. سپس مراحل اجرای سقف و دیوارها مطابق روش اجرای روش تاپ دان انجام میگیرد.
این روش در پروژههای با سطح اشغال کم و دارای محدودیت مانور ماشین آلات سنگین کاربرد دارد و به لحاظ اقتصادی با سازه نگهبان خرپایی برابری مینماید.
در این روش کل اسکلت به صورت تمام بتنی میباشد، لازم به ذکر است که ستونهای بتنی به صورت پیش ساخته مطابق نقشه سازه، در کارخانه تولید و سپس به محل پروژه منتقل شده و در محل مشخصشان، نصب میشوند.
استفاده از این روش در زمین با هر ابعادی وعمق گود تا ۳۰ متر امکان پذیر میباشد. با توجه به ساخته شدن ستونها در کارخانه، کیفیت ستون به مراتب بسیار بالاتر از ستونهای درجا خواهد بود.
به منظور حمل ستونهای پیش ساخته قطعات در ابعاد ۱۲ متری ساخته شده و در محل نصب مونتاژ میگردند.
ساخت ستونهای پیش ساخته در هر ابعادی امکان پذیر میباشد و دقیقا مطابق نقشه های سازه تاپ دان ساخته شده و به پروژه ارسال میگردد.
در روش تاپ دان بتنی پیش ساخته، اتصال کلیه تیرها ، دیوارها و فونداسیون به ستونهای پیش ساخته به صورت کوپلینگ میباشد. لذا قبل از بتن ریزی ستون در محل کارخانه، نقشه ای تحت عنوان نقشه شاپ ستونها برای هر ستون تهیه گردیده که در آن محل دقیق و سایز آرماتور اصلی و تقویتی تیر، دیوار و فونداسیون را مشخص مینماید. با جایگذاری میلگردهای انتظار به صورت رزوه شده در محل مشخصه، قبل از بتن ریزی ستون، این امکان وجود دارد که با رسیدن به هر تراز سقف، عملیات وصله میلگرد تیر یا عضو مورد نظر به ستون اتفاق بیفتد.
در این روش فقط ستونها به صورت پیش ساخته میباشد و سقف و دیوارها به صورت درجا به ستونها متصل شده و بتن ریزی میگردد.